Jelentkeznél külföldre? Ez az utolsó alkalmad, amikor belekezdhetsz!

Hogy miért? Mert a legtöbb jelentkezési határidő januárban van és a karácsonyi szünet az utolsó alkalmad, hogy átgondold a dolgaidat. Mit értek ez alatt?

Azt, hogy a jelentkezési folyamat oroszlánrésze az elhatározás és kigondolás. Onnan már egyszerűen jön a motivált cselekvés. Habár elég időigényes tud lenni egy-egy jelentkezés az ötlettől a befejezésig, nem is beszélve többről egyszerre.. és éppen ezért senki nem javasolja (tanárok, szülők, mentorok), hogy az utolsó pillanatra hagyjuk.

De én ma leírom neked, hogy hogyan tudod mégis befejezni időben, ha TÉNYLEG megpróbálnád idén. 

Én 4 országba jelentkeztem, négy különböző felületen. Magyar felvi.hu, Egyesült Királyság ucas.com, Írország cao.ie és egy svéd egyetem, a saját honlapján. Habár sok sok határidőre kellett figyelnem, mindegyikkel időben lész lettem és különösebb félreértés vagy hiba nélkül befejeztem, teljesen egyedül. Ssóval. Nem lehetetlen! Stresszesnek stresszes, de megpróbálom megkönnyíteni neked.

img_6652_copy.JPG

Lássuk!

MINDENEK ELŐTT

Nyiss egy füzetet/ Word dokumentumot, telefon jegyzetet, ami neked beválik és vezesd a jelentkezésed menetét.

KARÁCSONY ELŐTT

Kezdd azzal, hogy tisztázod melyik rendszerbe adod be a jelentkezésedet. UCAS, CAO? Direkt jelentkezés más egyetemekre? Vagy esetleg több egyszerre?

A legidőigényesebb mindig a kutatás, de arra épül a jó munka/esszé, akármiről is legyen szó. Éppen ezért javasolom, hogy még a karácsonyi szünet előtt, azaz ezen a héten döntsd el melyik portálokon fogod kitölteni a jelentkezésedet és azután jó alaposan vedd szemügyre a felületet!

Lépések

1.) Regisztrálj az összes felületre, ahova beadod a jelentkezésedet.

Ha a regisztrációhoz szükséged van más adatokra/fizetésre akkor írj róla listát és a héten szerezd be őket.

2.) Ha regisztráltál, írd ki a következő részleteket/információkat a honlapokról: 

  • Mi a jelentkezés befejezésének és elküldésének az első körös/rád vonatkozó határideje?
  • Mennyibe kerül a jelentkezési díj? Hogyan tudsz fizetni? (Hogyan tudsz pénznemet átváltani, ha csak magyar bankkártyád van.)
  • Hány lépésből áll a teljes jelentkezés? (Ez többnyire egy oldalfülön jelölve van és lépésenként kapsz egy pipát, ha kitöltöd az adott szekciót.)
  • Mit kell feltöltened majd?
  • Kinek szólnak az általad írt dolgok? Ki fogja elolvasni? (Nem mindegy, hogy ugyanazt írod-e az összes egyetemnek és a szakról kell meggyőznöd őket, vagy külön szólsz minden intézményhez. Más a célod, a hangvételed és a taktikád is ezáltal.)
  • Igényli a jelentkezésed más fél részvételét is? Más aláírását/munkáját? (Az angliai jelentkezéshez a Recommendation Letter írójának is küldenek egy email-t, amit meg kell erősítenije. Valaki pedig még kiskorú a kitöltés alkalmával, akkor szülőkkel lehet ugyanez.)

3.) Lépj kapcsolatba azokkal az emberekkel, akiknek a segítségét kell kérned. Megköszönve az idejüket és elnézést kérve a határidő közeledtéért, valamint, hogy csak most jut eszedbe, keresd fel őket és mondd el mire kérnéd őket, mi az ő dolguk. Minél pontosabban megfogalmazod a feladatot, vagy írod le, hogy mit kérnél/várnál el tőlük, annyival könnyebb dolguk lesz. Próbáld a dolog oroszlánrészét magadra vállalni és akár ötletelj, gyűjts mintákat, írj vázlatot. ÉS mindenképp legyél segítőkész! 

FONTOS hogy tisztán és sokszor elmondd a határidőt, nem csak a jelentkezésednek, hanem, hogy te személy szerint mikorra kéred az ő segítségüket! Ha még lesz dolgod az átfogalmazással, fordítással, feltöltéssel, akármivel, akkor add tudtukra, hogy miért ilyen sürgős a dolog!

Tipp: Ezek az adminisztratív feladatok nem túl izgalmasok, de szükségszerűek. Miért ne kezdd MA az összes beregisztrálással (vagy csak eggyel, mégrövidebb!) és az információgyűjtéssel HOLNAP/HOLNAPUTÁN, apránként? Napi 10-15 perc munka is munka, méghozzá fontos munka!

A héten csak ez a fontos. Legyenek meg az alapok, amire építkezel. A Personal Statement és a Recommendation Letter írás a jövőé, ahogyan a pontos egyetemek kiválasztása is. A héten legyél meg addig, hogy minden készen álljon a kitöltésre.

KARÁCSONYI SZÜNETBEN

A karácsonyi szünetben nyilván lazítani szeretnél és a családoddal lenni. Ám ezekkel egy időben hasznosan is töltheted a pihenőidődet. Mondom hogyan.

Szenteld a karácsonyi szünetet annak, hogy kitalálod mi a motivációd, miért szeretnél külföldre menni tanulni, miért szeretnéd azt az adott szakot tanulni, amit kinéztél magadnak. Ötletelj és semmit ne hagyj elveszni, mindent írj le. Juss el addig, hogy krisztálytisztán érzed és tudod, azaz megfogalmazni is meg tudod, hogy MELYIK SZAK és MIÉRT KÜLFÖLDÖN. Okés?

És itt lehetsz bátor, vagy épp gyerekes. Kezdheted alfánál, vagy gondolhatsz az elmúlt pár hónapra. Ami pedig a legjobb, hogy beszélgethetsz erről a szüleiddel, nagyszüleiddel, testvéreiddel, rokonokkal. 

Ha úgy érzed el tudod mondani miért mennél külföldre tanulni, mondd el egy családtagodnak, vagy épp győzd meg a testvéredet. Ha pedig elveszve érzed magadat, akkor kérdezd körbe az egész családot, vagy ötleteljetek együtt. Tényleg ez a leghatékonyabb! Na meg az, ami az egész karácsonyi szünet alatt a feladatod lesz, hogy ezen a szűrőn nézz a világra. Minden nap, minden alkalommal kérdezd meg magadtól, hogy MIÉRT SZERETNÉK KÜLFÖLDRE MENNI TANULNI? MIÉRT SZERETNÉM AZT AZ ADOTT SZAKOT TANULNI? Mit szeretek benne annyira? Miért lenne nekem való?

Légy ŐSZINTE, EREDETI és IZGALMAS. Ne csak azon a módon gondolkodj, hogy mások mit írnak, mit kellene írnod, hogyan lenne helyénvaló. Szimplán csak válaszolj ezekre a kérdésekre és tedd bele magadat, minél több módon. 

És hidd el, ha nem hagyod magadat, még a karácsonyfa választás, vagy díszítés során sem, ha ezzel kelsz és mész aludni, akkor egy karácsonyi időszak, azaz 3-5 nap tökéletesen elég arra, hogy megannyi ötletet összeírj. Valamint kategóriákba szedd a felkészülésed állomásait. Minden iskolán kívüli tevékenységedet, olvasmányodat és a többi. 

Pihenj persze és koncentrálj az ünnepekre, nem azt mondom, de ha eddig halogattad a jelentkezést, akkor most az a feladatod és legfőbb dolgod, hogy letisztázd a miértjeidet és meggyőző legyél.

KARÁCSONY UTÁN

Karácsony után pedig jöhet a munka. Nade nem az egész, egy falatban. Az is lépésenként, úgyhogy nem fog vészesnek érződni.

Oszd be magadnak, hogy mi van még hátra. 

a) Mondjuk egyik nap megnézed az összes egyetemet, ahol elérhető az általad választott szak. Összeszeded őket, utánanézel a helynek, közlekedésnek, egyetemnek, számodra fontos szempontoknak. Böngészed az oldalaikat, kiírod ami tetszik, összehasonlítod őket táblázatban, és a többi. FONTOS, hogy csak olyanokat írj fel a listádra, amiknek a feltételeit tudod, hogy van esélyed teljesíteni.

Ha nincs feltüntetve/listázva akkor azonnal írj email-t nekik. Legyen egy alap email sablonod, amiben elmondod, hogy ki vagy, mire jelentkeznél és hogy nem látod az eredmények magyar megfelelőit listázva, az érettségi jegyekkel.

Tipp: Ha nem tudod hol kezd, íme a javaslatom. Írj össze 10 olyan egyetemet, ahol a szakodat tanulhatnád és úgy érzed jó helyed lenne ott. Figyelj az apróságokra. Mennyi a külföldi diák, milyen messze lennél, hogyan lehet meglátogatni, milyen az időjárás, a város, miket lehet csinálni a hétvégén, …

b) Aztán a másik nap írd meg az első Personal Statement/Cover Letter/Motivational Letter vázlatodat. Vagy csak egy mindenes dokumentumot az összes karácsony alatt összeszedett ötlettel. 

Kezdd el kifejteni a pontokat. Írj meg egy -egy mondatot, szegmenst, akár teljes paragrafust, vagy bevezetést/befejezést. Ami jön. A végén így fog összeállni, nem úgy, hogy leülsz és az első betűtől az utolsóig megírod.

c) Aludj rá párat, vagy beszélj másokkal/mutasd meg valakinek és két nap múlva mondjuk ülj le és dolgozz rajta egy kicsit többet. Írd át, ami nem világos, vagy nincs eléggé kifejtve. Húzd ki, ami azóta nem tetszik és törekedj arra, hogy az egész összeálljon.

Ez persze csak egy példa volt, azoknak akik mondjuk Angliába jelentkeznek, de minden folyamatot fel lehet bontani apró lépésekre és neked 27-e után éppen ez a feladatod. Az ötleteiddel és válaszaiddal tettre készen papírra kell vetned és a jelentkezési folyamat követelményei szerint átadnod ezt az üzenetet.

Én két éve ugyanekkor nevetve jegyeztem meg a testvéremnek, hogy mindig attól függ, hogy ki vagyok, mennyire árnyalt a motivációm, hogy melyik rendszerben mondom el. Ha 4000 karakterben kell definiálnom magamat, akkor 4000 karakternyi vagyok, ha 1000 szóban, akkor meg 1000 szónyi. 

Mindegy, hogy mi a követelmény, bele kell férjél és abban kell elmondanod, meggyőznöd az egyetemeket, hogy jó választás vagy a számukra, ők pedig a pont neked való egyetem/szak. 

JANUÁRBAN

Januárban már csak 2-3 heted marad a végső határidőig. De ez éppen elég arra, hogy az első hétben meglegyen mindenből a végleges verziód és aztán átgondolhasd, letisztázhasd, amit még le kell.

Lépések

  • Kapd meg, javítsd ki és fordíttasd/fordítsd le a Recommendation Letter-ödet, hogy azt egyből kipipálhasd a listádról.
  • Juss el a végső rangsorig a választott egyetemeidből. Próbáld meg nem variálni az utolsó pillanatban. Ha bizonytalan vagy, akkor még bőven van időd újra átnézni és kutakodni.
  • Véglegesítsd a Personal Statemented-et is és minden nap, igen MINDEN NAP ülj le hozzá átolvasni, csiszolgatni. Ezen a ponton már közel vagy a végső változathoz, de ezek az apró csinosítgatások teszik majd igazán kitűnővé. 
  • Menj végig a kezdeti füzeted/jegyzeted listáin és sürgesd meg azokat a lépéseket, amiket idáig nem tudtál kipipálni.

Végül, ha úgy érzed ennél többet már nem tehetsz, TÖLTSD FEL és KÜLDD EL a jelentkezésedet!!!

Ha több rendszerbe jelentkezel és mondjuk a UCAS határidő január 15, a CAO január 20, akkor mihamarabb töltsd fel, amivel készen vagy, hogy ne párhuzamosan kelljen dolgoznod két különböző dolgon, hanem továbbléphess a következőre. A teljes figyelmeddel és koncentrációddal. Főleg abban az esetben, amikor mondtam, hogy mások a formai követelmények és emiatt teljesen más megfogalmazásban kell megnyilvánulnod. Ne kavarodj össze, vagy épp felejts ki valamit emiatt, kezeld külön a dolgokat!! 

  • Majd pedig nézd ki magadnak az angol nyelv vizsga dátumodat és tervezd meg az arra való felkészülésedet, mint ahogyan az érettségid vállalt jegyeinek megszerzését is.

 

Ennyi lett volna mára. Remélem, hogy átlátható lett. Nem egy könnyű, de mindenképp teljesíthető folyamat. Kérlek SENKI ne adja fel csak amiatt, mert elveszve érzi magát. Mint láthatod meglehet csinálni rövid időn belül is. DE TÉNYLEG EZ AZ UTOLSÓ ALKALOM, hogy belekezdj!

Ha szeretnétek, szívesen írok külön külön is tippeket, ötleteket, forrásokat a jelentkezési folyamat nagyobb résztvevőiről, a Personal Statement-ről, vagy akár az adminisztratív követelményekről is. 

Írd meg akár itt kommentben, a Facebook csoportunkban, vagy Instagramon, több helyen is megtalálsz, szívesen segítek. :)

Legyetek jók és HAJRÁ HAJRÁ,

alairas_copy.png