Hogyan néz ki a bevásárlás külföldön tanuló diákként?

Halihó. 

De jó, hogy újra itt vagy. Én kissé eltűntem az elmúlt 1.5-2 hétben, mert máris maga alá temetett az egyetem. Nem sejtettem, hogy a másodév munkatempója ennyivel magasabb lesz. Egyenesen belecsaptunk és 4 nap tanulás után már úgy éreztem, hogy hónap óta zajlik a félév.

De. Ez engem sem eddig, sem most nem tart vissza attól, hogy időt szánjak azokra a dolgokra, amiket szeretnék az életemben, mint például a blog és a lassan formálódó közösségünk. 

Mindössze ki kellett találnom, hogy miképp alkalmazkodjak ehhez az új felálláshoz, főként, hogy elég hektikus és változó az órarendem. Nem mondom, hogy sikerült teljesen kialakítanom az új napi és heti rutinjaimat, de már formálódik! Ez a lényeg.

Ma pedig a diákéletről szóló cikkek felvezetéseként legyen hát szó a bevásárlásról. Hogy, hol és mit érdemes bevásárolnod, ha külföldön tanulsz és diákéletet élsz?

Diákként a rendes étkezés nagyon fontos, könnyen észreveheted magadon a főzött meleg étel és a mirelit/instant/gyors/vásárolt étel okozta hatások/érzetek közti különbséget. 

Miért főzz magadra egyetemen diákként (még akkor is, ha soha nem csináltad)?

Íme az okok.

  • Olcsóbb, mint bármi más opció - Legfőbb szempont külföldön tanuló diákok körében. Nincs benne mit szégyellni. Diákok vagyunk és nem engedhetünk meg magunknak olyan helyeket, amit a fizetett dolgozó emberek. :) Ne is akard összeszámolni, hogy akár csak havonta mennyit meg tudsz spórolni élelmiszeren, ha itt ott vásárlás/ össze vissza étkezés helyett heti egyszer nagybevásárolsz és főzöl. 
  • Egészségesebb, ami miatt jobban teljesítesz - De tényleg! Nem mondanám, ha nem így lenne és nem tapasztaltam volna magam is.
  • Te választasz, hogy mihez van kedved és szükséged - Mit ennél a héten? Hiányoznak az otthoni ízek? Rád férne egy immunerősítő leves? Vagy rengeteg órád lesz és nem bírod ki édesség nélkül? Mind beiktathatod az étrendedbe, kedved szerint változtathatod és senkihez/vagy semmilyen menühöz nem kell alkalmazkodnod.
  • Nem olyan nehéz, mint amilyennek tűnik - Egyszerűen megtanulható és bele tudsz szokni/rázódni. (Ebben nagy segítségedre leszek a továbbiakban! ;) )
  • Hasznos skill - Előbb utóbb úgyis meg kell, hogy tanulj alapszinten sütni/főzni. Vagyis nem kell, de nem árt. Miért ne most, amikor annyi más hasznod is származik belőle?
  • Baráti estek/közös főzések/bevásárlás, mind lehet fun -  Az előzőhöz kapcsolódik, hogy egyszerűbb most megtanulnod ellátni magadat ezen a téren, mert valószínűleg a környezetedben élők, szobatársaid/lakótársaid, egyetemi barátaid és csoporttársaid is hasonló cipőben járnak. Ez pedig elég jó kapcsolódási pont lehet. És hidd el egyetemisták imádnak az egyetemi diákélettel kapcsolatos fentekről és lentekről beszélgetni (olykor közösen panaszkodni). Nade nem csak erre gondolok. Hanem az otthont és családot idéző baráti vacsorákra, főzés közbeni csevegésekre és nevetésekre, valamint a bevásárlásra, ami önmagában egy társasági tevékenység.

Kezdjük az egyszerűvel. Hol vásárolj be?

Jó pár opció közül választhatsz.

  • Ha van a közeledben akkor válaszd az olcsóbb élelmiszer boltokat, mint az Aldi és a Lidl. De ne felejtsd el, hogy különböző országokban ugyanazon lánc boltjainak is eltérő a kínálatuk, valamint minőségük.
  • Ezen kettő után a Tesco-t és a Spar-t javaslom (ahol van), csak utána a helyi láncokat, mint a Sainsbury’s, Supervalu, Marks & Spencer Food és a Dunnes Food. Utóbbi kettő (UK és Írország) nagyon magas minőségű választékkal rendelkezik, de jelentősen drágább is.
  • Ha pedig épp olyan időszakod van, hogy rengeteg a dolgod és nem jutsz el bevásárolni, vagy csupán nem cipekednél (akár mert messze van bolt, vagy mert sok dolgot vennél), nagyon tudom ajánlani a Tesco és Spar (ahol van) házhoz szállítás opcióját. A kiszállítás időpontjának kiválasztásakor láthatod, hogy különböző időpontokban különöző szállítási díjat számolnak fel. A legolcsóbb opció itt Írországban 3 euró. Ez többnyire az este 7 utáni időközöket és a napközbeni időpontokat takarja. 

Hogyan vásárolj be?

Mindenkinek máshogy esik jól, de íme amit én javaslok.

  • Próbálj meg hetente egyszer bevásárolni, miután körülbelül kitaláltad, hogy mit ennél az elkövetkező 7 napban. - Így elkerülöd, hogy felesleges dolgokat, vagy túl sok mindent vegyél. Csak a szükséges legyen otthon, nem kell minden (mint egy családi háztartásban). Így nem fogsz ennivalót kidobni, meg valószínűleg elférsz a hűtőben is. Hamar rá lehet szokni a “leugrom ezért, kiszaladok azért, jaj még ezt is veszek holnap“ hozzáállásra. 
  • Ha mégis elfelejtesz valamit, vagy bizonyos dolgot csak másik boltban kapsz meg, akkor lehet heti kettő bevásárlás is, csak kalkuláld bele, hogy ez kétszer annyi utazással és időtöltéssel és cipekedéssel fog járni.
  • Vigyél magaddal két nagyobb vászonszatyrot és ha van egy hátizsákot, így ha mindent tele is pakolsz, egyenletesen el tudod osztani a súlyt és nem fogsz leszakadni. 

Miután ezeket körvonalaztuk, térjünk rá, hogy körülbelül hogyan is néz ki egy heti nagybevásárlás tartalma.

Azaz mit is vegyél egészen pontosan?

Itt gyorsan megjegyezném, hogy ezek a heti nagybevásárlások csak azután lehetségesek, hogy összeállítottál magadnak egy alapkészletet otthonra. Nézzük azt először.

22_table_1_1.png

(Kiegészítés: Ezt csak segítségként írom le, az alapján, ahogyan én szoktam. Tudom, hogy mindenki máshogy táplálkozik, más típúsú ételeket főz és ebből kifolyólag más termékeket választ. 

Ha Te már kitapasztaltad a saját életmódodhoz illőt, akkor szuper! Ha még nem és hagyatkoznál valakinek a tanácsára, akkor ezt vedd alapul és formáld kedved szerint.)

Ezek azok az alapdolgok amikből sok mindent ki tudsz hozni később és amiket nem kell minden héten megvenned, hiszen sokáig tartanak. Mégis érdemes egyszer összeállítanod és néha feltankolnod/kiegészítened a raktáradat.

ÉS végre a heti vásárlás.22_table_2_1.png

 Ez a lista tartalmaz mindent amit egy heti vásárlás alkalmával lehet, hogy be kell szereznem. 

Sosem veszek 3 féle gyümölcsöt például, hanem egyik héten ezt, a másikon azt. Variálom, mint ahogyan a többi kategóriában lévő tételeket. Ez a teljes lista csupán hasznos, hogy tudjam miket szoktam választani és ne felejtsek el semmit.

(Segítségként kövérrel szedtem, amit majdnem minden héten veszek.)

Tipp: Fusd át ezt a listát (a saját fullos listádat) mielőtt elindulsz vásárolni. Nézd meg, hogy mi van otthon, mi fogyott el. Valamint egészítsd ki azokkal, amik az adott heti menüdhöz kellenek.

 

Huh, ennyit a bevásárlásról. Próbáltam nagyon pontos lenni, hogy azoknak is segítsek, akik ebben a hónapban vásárolnak be és főznek magukra életükben először. Hajrá!!

Titok: Valamint elárulom, hogy azért kezdtem ezzel, hogy a következő főzős/receptes cikkekhez és tartalmakhoz legyen egy alap, amihez mindenki vissza tud nyúlni, alapul venni és kiegészíteni.

Ha használnád ezt a két listát és szeretnél egy kinyomtatható verziót, akkor mindenképp csatlakozz az Fb társalgónkhoz, ahol hamarosan elérhetővé teszem ezeket nektek. (Itt más egyéb tartalom is folyamatosan érkezik majd, úgyhogy megéri benézned.)

Olyan apróbb dolgok megosztásához pedig, amiről nem írok cikket, a blog Instagram oldalát használom, ha érdekel kövess ott is. 

 

 

Legyetek jók és ne hagyjatok alább a lendülettel. 

Viszlát legközelebb,
alairas_copy.png