And now what?? - Hogyan találj magadnak szállást?

Gyorstalpaló külföldön továbbtanulóknak szálláskeresés témában

STEP 1 : a KERESÉS folyamata

Olvasd el, ha mindened megvan az új tanévre, de még nincs hol laknod!

(Tudom miről beszélek, én is ilyen voltam.)

Szállás téma

Az egyetemed és szakod után talán a legfontosabb és legmeghatározóbb a lakhelyed lesz külföldi továbbtanulásod során, a hely ahol élni fogsz. Egyedül. 

Éppen ezért igazán fontos, hogy ne egy lyukban lakj, vagy egy kis szobán osztozz idegenekkel. Hanem egy olyan helyen, amit magadénak tudsz érezni, otthonosan berendezni és ahova visszavonulhatsz, ha arra van szükséged.

Ezért gondolom úgy, hogy a szállás kérdés nem az egyszerűbb döntések köze tartozik és időt igényel. Főleg ha olyan célországba/városba mész, ahol nem szerencsés a helyzet és önmagában nehéz (jó) helyet találni.

Dublin és London pedig sajnos pont ezek közül való. 

Rettenet milyen krízishelyzet van lakhatás terén egyes városokban. Dublinban elképesztően borsos árak vannak és egy nehezen leállítható spirál zajlik, miszerint akkora a hiány, hogy bármilyen rossz állapotú vagy kicsi szobáért elkérnek egy vagyont és emberek megveszik.

Nyilván nem tudok mindenkinek személy szerint tanácsot adni, de ma megosztom azokat a tippeket, amik segítségedre lesznek, attól függetlenül hova mész külföldre tanulni.

Szállást találni, lefoglalni és kifizetni egy NEHÉZ folyamat. Ezt tartsd észben amikor neki állsz és ne vedd félvállról.

Szóval, mi könnyítheti meg ezt? Csapjunk bele.. 

STEP 1: keresés folyamata

Hogyan állj neki a keresésnek, milyen oldalakon nézz szét és hogyan menj biztosra/kerüld el a kellemetlen helyzeteket?

Kezdd az egyetemeddel

1.) Először is nézz szét az egyetemed által működtetett szállások és kollégiumok körében. Sok nagy egyetem nem tudja megengedni magának, hogy minden diákja számára biztosítson lakhatást. De az első éveseket és azok közül is a külföldieket/messze lakókat előnyben részesítik. Azt mondanám, hogy első évben ez a legbiztosabb és legkényelmesebb opció, még akkor is, ha nem a legolcsóbb megoldás. 

2.) Némely esetben az egyetem egyáltalán nem rendelkezik saját szállással, ilyenkor választ egy privát céget vagy államilag működtetett szervezetet, aki szimpatikus a számára és be tud állni mögéjük. Ilyenkor tudhatod, hogy az egyetemed jó szívvel ajánlja diákjainak ezen külsős intézetek szobáit és lakhatási körülményeit (még ha pénzt is kap az együttműködéséért). Ez legyen a második opciód. 

ELSŐ ÉVBEN MINDIG HALLGASS AZ EGYETEMEDRE, HA VÁSÁRLÁSRA KERÜL SOR.

(Miért? Hiszen ezeket a cégeket diákok számára előnyös szempontok alapján emeli ki a sok közül, hogy ne neked kelljen döntened. Gondolok itt telefonszolgáltatóra, bankra, szállásra, könyvesboltra és a többi. Többnyire minden téren egy partner megállapodással rendelkezik és felajánlott kedvezményekkel szeretne bátorítani, rábírni Téged és a többi diákot a választásra.

Persze csak olyan dolog mellett köteleződj el, amire amúgy is szükséged van és nyilván tájékozódj előtte minden esetben! De ha egyszer már elhatároztad magadat a választott egyetemed mellett és meg tudsz bennük bízni, akkor az ajánlásaiban is meg kell tudnod. Neked akarnak jót.)

Ezeket többnyire az egyetemed honlapján, vagy e-mail-jeiben könnyen megtalálod.

3.) Ha ez vagy ezek az egyetemed által támogatott és favorizált szálláshelyek sem jönnek be, túl drágák vagy tele vannak, a következő opcióid vannak: egyetemi Facebook csoportok szálláskeresésre, egyetemi szálláskereső fórum vagy honlap és a csoporttársaid/évfolyamtársaid meglévő szállásainak betöltetlen helyei.

Ezek a legkönnyebben és leggyorsabban elintézhető szobák, hiszen valaki már végigjárta a kiválasztás és az ügyintézés szakaszát. Neked csak lelevelezned, aláírnod és kifizetned kell. 

Ha ez a 3 pont még mindig nem szolgált megfelelő vagy elérhető szállással, akkor…

Állítsd össze a szempontlistád. 

Mielőtt tovább mennél, állj meg és írd össze mit keresel. Havi maximum bérleti díj, körzet és távolság az egyetemedtől. Légy őszinte és reális. EZ FONTOS. Ez egyrészt leszűkíti, azaz megkönnyíti a keresésed, másrészt tudni fogod, hogy mi alá nem adhatod, milyen ár fölé nem mehetsz, hiszen az már túl nagy kompromisszum lenne Neked.

1.) Egyéb privát diákszállások.

Ezt azért írtam elsőnek és gondolom a legjobb megoldásnak, mert ilyen oldalakon a tanév szerinti időre tudod kivenni a helyet (azaz a bérlési időszak/rental period az ország iskoláinak dárumaihoz igazodik) és nyáron nem kell feleslegesen fizetned a távollétedben.

Online keresés alapján, használd ezeket a kifejezéseket: student accommodation, student housing, flat for students, valamint elé írhatod, hogy private és mögé a helyet (város, vagy még pontosabban környék), vagy akár az egyetemedet is mellé adhatod, hogy elérhető távolságban találjon.

2.) Először a város, majd az ország főbb szálláskereső oldalai. 

Ezek Írországban a következők: www.daft.ie, www.rent.ie, www.collegecribs.ie, www.myhome.ie, www.property.ie

Angliában: www.rightmove.co.uk

Hollandiában: www.pararius.com/english

Ez a tipikus esete a lakáskeresésnek. Mindent csinálj úgy, ahogyan otthon tennéd, csak talán legyél még elővigyázatosabb!

Semmiképp ne fizess (maximum kauciót), amíg nem láttad a helyet személyesen. Ha rendes a főbérlő/landlord, akkor meg fogja érteni, hogy külföldi vagy és szeptemberben tudod csak átvenni a helyet. Akkor tudsz első bérleti díjat fizetni, ha láttad miért fizetsz.

Ha van (már) kint ismerősöd/ leendő egyetemi társad, akár meghatalmazással intézheted a bérlést még itthonról is.

Nézz utána, hogy milyen szempontokra kell figyelni az adott országban történő szállásbérléshez. (Hamar kideríthető. Cikkek és videók ezreit találod az interneten.) Dublinban például elég fontos, hogy a hely jól szigetelt és befűthető legyen, erre egy külön számadat van megadva minden portálon a hely leírásában. Könnyen megtaláltam, hogy milyen értéktől felfelé érdemes elgondolkodni a hely kibérlésén.

 

3.) Alternatív opciók: host családok (Digs/Lodgings), diákszállók/hostelek, apartmanok és hotelek (Booking-on és Airbnb-n akár). 

Az utóbbiak főleg arra az eshetőségre, ha nem találtál semmi más egy évig elviselhető/járható opciót és szükséged van egy szállásra, amíg találsz valami diák-barátabb megoldást a tanévre.

Host család esetén gondold át, hogy mennyire lenne számodra kényelmes egy ismeretlen családdal lakni. Számolj a kulturális és az alapvető családok életvitele közötti különbségekkel. A limitált szabadsággal és személyes térrel. Valamint a konyhahasználattal (Használhatod-e a konyhát, vagy főznek Rád? Ha igen, mikor és mennyi időre? …) és egyéb otthoni teendőkön/házimunkán való osztozással.

STEP 2: lefoglalás és fizetés 

Mindenképp legyen írásos szerződés és hivatalos számla. Legyen benne leírva, hogy milyen gyakran, mennyit és milyen formában (kp vagy utalás) fizetsz majd; kinek mik a jogai, kár esetén mi történik, ki értesítendő.

Egy szülő ebben biztosan jártas lesz, ugyanaz vonatkozik külföldi bérleményekre is, mint itthon. Egyéb és eltérő jogi szabályoknak pedig utána kell járni.

Erről részletesebben külön cikkek érkeznek majd. Diákokat érintő szállásbérlés téren.

STEP 3: érkezés és berendezkedés 

Legtöbb esetben megkérdezik Tőled, de ha mégsem, Te informáld a szálláshelyedet, hogy mikor érkezel. (Minél pontosabb, annál jobb.) 

Amit mindenképp tudj, mielőtt elindulsz/megérkeznél: hol és kitől tudod átvenni a szállásod kulcsát, milyen telefonszámot tudsz hívni, ha késel/nem találod a helyet/személyt és hogy mivel rendelkezik a szállásod.

Én késő délután érkeztem meg a végleges szállásomra, ahol már elfogyott a csomagban megvehető takaró/párna/huzat hármas, így a boltzárások előtt kellett rohannom estére ágyneműt venni. 

Berendezkedés terén pedig azt javaslom, hogy először pakolj ki, fedezd fel a teret és lassan, a használat közben felmerülő és hiányzó dolgokat (csak ami szükséges) vedd meg. 

Erről is jön még cikk. Hiszen nem mindegy, hogy mennyi dolgot halmozol fel, ha a következő nyáron tárolnod kell őket, vagy hazahoznod magaddal.

 

Ennyit mára. 

Ha ebben a helyzetben vagy, ess neki! Kissé hosszú az első lépés, a keresés folyamata. De tényleg fontos, hogy jó helyed legyen, jól érezd magad és teljesíteni tudj az egyetemen!

A két további, itt csak megemlített lépéssel szeptember elején érkezem. 

Addig egyéb érdekes írásokat várhattok, úgyhogy nézz vissza hamar. 

És szép hetet Neked.

 

Üdv,

Márti

Címkék: nyári teendők