Osztályzatok külföldön

Íme még egy rövid és informáló cikk az alapokról mindazoknak, akik külföldre készülnek tanulni menni.

Hogyan is néznek ki az egyetemi jegyek itthon és külföldön?

Magyarországon az egytől ötig tartó skála maradt meg az egyetemeken is, különböző százalék határokkal. 

A legtöbb angol nyelvterületen ellenben egy másmilyen osztályzási sémát használnak, ami az alábbi módon néz ki.

Szintén 5 lehetséges érdemjegyet lehet elérni, többnyire ezekkel a százalékokkal behatárolva:

screenshot_2019-07-24_at_22_25_30_1.png

Ezzel kapcsolatban talán nem is kell mást mondani, mert elég egyszerűen értelmezhető. Szimplán különbözik attól amit megszoktunk gimnáziumban.

Íme egyetlen észrevétel/személyes komment azonban arról, hogy mi számít jónak és mi a reálisan elérhető ezen érdemjegyek közül. (És ezt az én elmúlt egy évemen alapozom.:))

Egyetemen kissé másként osztályoznak a professzorok és tanárok. A first azért kezdődik 70%-nál, mert roppant nehéz e-felett teljesíteni. Ha valaki First-öt szerez, az már nagyon szép eredmény. Nem számít, hogy az 72 vagy 79%. 

Amit eddig gimiben tapasztaltál, hogy a sikeres tanulók 80-90% körül vagy még feljebb vannak, azt ezúttal el is felejtheted. Mert nem azt kérik majd számon, hogy mennyire jól tudsz megjegyezni valamit, vagy visszaadni egy tankönyv/tanóra anyagát, hanem, hogy mennyire vagy képes önállóan gondolkodni, véleményt formálni, kritikusan hozzáállni egy adott témához. Valamint mi pluszt tettél a megértésedért, mit olvastál hozzá a saját idődben, önszántadból. 

Ezt talán az első héten el is fogják mondani az egyetemeden. De jegyezd meg jól, főleg, ha maximalista vagy: a 70% fölötti eredmény csodás és első évben a 2.1 is reális, hiszen akkor kezdesz el belerázódni és felvenni az egyetem ritmusát. 

Ne gondold, hogy veled másként lesz, ne akarj semmit bizonyítani, inkább fogadd el, hogy másmilyen ez a rendszer és ne hasonlítgasd magadat magyar diákokhoz, az ő eredményeikhez. Ha nem teszel így, el fogsz fáradni nagyon hamar és nem lesz sikerélményed, anélkül pedig külföldön, ahova tanulás miatt mentél, iszonyatosan nehéz lesz.

Erről és egyetemi hajtásról/stresszről írok később részletesebben is.

 

Mára ennyit a jegyekről és az elérhető eredményekről. 

Kérdéseket itt is és a blog instagram oldalán (dublinbamentamarta) is fogadok.

Legyetek jók,

Viszlát legközelebb!

 

Márti