Term-ek, azaz a tanév menete

... és az évfolyamok nevei a felsőoktatásban

Egy hosszú, betegséggel töltött hét után Ausztriából jelentkezem be, immáron egészségen és mosolyogva a hegyek közül. 

A héten azonban két aktuális témáról is írhatnékom támadt, úgyhogy hamarosan olvashattok a jogsiszerzésről (szintén összehasonlítva) és a külföldi tanévközi megbetegedésekről/legyőzésükről. Yeey.

 

De most lássuk az elmaradt témát, a tanév felépítését itthon és külföldön.

Academic term vagy csak term az akadémiai év egy részlete, amikor tanítás folyik. Többnyire szemeszterek vagy trimeszterek alkotják a teljes tanévet, attól függően, hogy 2 vagy 3 részre van-e osztva.

Magyarország

Itthon többnyire 7 féléves, azaz 3.5 év egy képzés, de ez szaktól függ. (Van, ahol csak 3 év és van, ahol 6.) A magyar felsőoktatás két félévre, szemeszterre van osztva. Szintén egyetemtől és kartól függően egy-egy félév 12-15 tanítási hétből áll, plusz a póthét és a vizsgaidőszak, ami ugyancsak hosszú, körülbelül 5 hét.

 

Szigetország

Ezzel szemben Angliában 3 és 4 éves egy alapfokú képzés, mindegyik év pedig 2 semester-re vagy 3 trimester-re (helyesen, de ezt így nem használják)/term-re van osztva. Ezek neveiről az egyetem maga dönt, de hagyományokat követve nem nagyon variálják. Amikkel találkozhatsz, sorrendben összegyűjtve és a term-ek ekvivalenseit megnevezve a nevesebb egyetemeken (angliai, ír és skót egyetemekkel is):

  1. Michaelmas term (University of Oxford, University of Cambridge, Canterbury Christ Church University, Trinity College Dublin, Durham University, Lancaster University, London School of Economics, Swansea University) - szeptembertől vagy októbertől decemberig
  2. Hilary term (University of Oxford és Trinity College Dublin) / Epiphany term (Durham University)/ Lent term (Cambridge, Lancaster és LSE)/Candlemas term (St. Andrews) - januártól márciusig
  3. Trinity term (University of Oxford, Trinity College Dublin) / Summer term / Easter term (University of Cambridge, the University of Wales, Lampeter, University of Durham) - április és június között

Ezeken kívül használatban van még a többi egyetemen az egyszerű első, második, harmadik, őszi, tavaszi, nyári term név.

Ezek hossza pedig 8- 12 hét, egy egy term-közi szünettel, Reading Week-kel, amit eredetileg azért találtak ki, hogy fel lehessen zárkózni a kiadott olvasmányokkal. 

A vizsgák változóak, nálunk Trinity-n 1 hét felkészülés után 1 hét alatt kell letennünk az összes vizsgát. Oxbridge-ben 2.5 hét körül van. Átlagosan rövidebb mint otthon, még egy elhúzódó beosztással is. Amit itt megjegyeznék, hogy a diákok nem maguknak állítanak össze, ellenben a magyar rendszerrel.

 

Skócia

Skóciában szintén 3 term van egy akadémiai év során, de jóval hosszabb az egész tanév, Augusztusban már elkezdődik a tanítás és Július elejéig is eltarthat. A 3 term őszi, tavaszi és nyári term néven fut, mid-term szünetekkel, átlagosan 3-4 hónapig.

 

Írország

Sok szó esett már Írországról is, hiszen hajaz az angliai rendszerre. Trinity például teljesen Oxford mintájára lett felépítve, erről majd írok egy külön cikket. A többi ír egyetemen pedig ugyanazok a hasonlóságok figyelhetőek meg, mint Oxbride-ben: 2 vagy 3 term-re van osztva az év, term-közi szünethetekkel és rövid vizsgaidőszakkal a tanév végén. 

 

Hollandia

A holland rendszer nagyon hasonlít a magyarra. Általában 3 éves alapképzéseket és ráépülő 1/2 éves mesterképzéseket ajánl. Amire legtöbben kimennek, vagyis amit érdemes itt tanulni az az Economics & Business, a Human & Social Sciences és az Engineering. Szintén két félév van,  3-3 részre osztva, ezek a trimeszterek, 1-2 hetes vizsgaidőszakkal követve. A tanév szeptembertől június végéig tart.

 

Azonban mindenki utána tud nézni a választott egyetemei sajátosságainak, a tanév rendje (academic calendar), a tanítási időszak dátumai (term dates) és a vizsgaidőszak beosztása (examination period) mind publikus és online elérhető. Ez csak egy gyors összefoglaló volt a főbb különbségekről és sajátosságokról. Én magam egyedül a magyar és az ír rendszerben jártam eddig egyetemre és tapasztaltam meg első kézből. A többiről a barátaim körében érdeklődtem.

És most a fun part. Az egyetemi pályafutásod éveinek neve. Vagy hogy is mondjam. Ezt nehéz megfogalmazni. Az évfolyamok nevei.

Az angolszász modellben, vagyis az alábbi angol nyelvterületeken (Egyesült Királyság, Egyesült Államok, Kanada, Új-Zéland, Ausztrália és Írország) elterjedt a freshman, sophomore, junior és senior év megnevezés, amit mind a gimi négy évében, (9-12.) mind a négyéves egyetemi képzések során használnak a diáksereg kategorizálására és tanulmányi évük megnevezésére. 

Ám nálunk a Trinityn az első évben Junior Freshman-ek vagyunk, majd Senior Freshman év következik és ugyanígy Junior Sophister, végül Senior Sophister évek. (Amit szintén Oxford uán vettünk át.)

Mondhatjuk, hogy meg van ez variálva rendesen. :)

De ennyit a term-ekről, valamint a tanév menetéről.

Legközelebb az osztályzatokkal jelentkezem és az ígért aktualitásokkal egy külföldön tanuló diák életéből. Vigyázzatok magatokra és ne betegedjetek le.

 

Viszlát legközelebb,

 

Márti