5 dolog, amiről eddig nem tudtad, hogy az első héten vár rád a külföldi egyetemen

Ma összegyűjtöttem, hogy milyen változásokra számíthatsz az első hetekben.

Miért gondoltam, hogy írok erről? Mert emlékszem, hogy engem leginkább az ismeretlenbe tartás ijesztett meg tavaly elindulás előtt. 

Könnyebb otthon hagyni a szeretteidet, a megszokott környezetedet, otthonodat és az addigi életedet, ha tudod mikor térsz vissza, mi történik majd veled addig és hogyan tudsz alkalmazkodni ehhez az új rendhez. De ezt nem tudhatod előre. Mindenkinek muszáj megtennie ezt az ismeretlen első lépést a maga módján. És ez nem könnyű.

Hogy el tudd képzelni azonban, hogy mire számíthatsz, megpróbálom leírni mit érdemes tudnod az első héten rád váró történésekről. Ezúttal személyes, lelki szempontból. (Hamarosan érkezik cikk az elköszönés, elrepülés és az első hét eseményeiről.)

Ezek közül sok olyan, amire nem tudsz felkészülni, mindössze tudatosítani magadban, amikor megéled, vagy számítani a megtörténésére, hogy ne érjen váratlanul.

Mind teljesen normális és a külföldi továbbtanulás első fázisának természetes velejárója. Hidd el később majd Te sem cserélnéd el semmivel, hiszen megerősít és hozzád ad. Ha útközben nehéznek éreznéd, gondolj arra, hogy minden, amit egyedül érsz el és oldasz meg, az aranyat ér és már senki nem veheti el tőled. Előnyödre válik. (Akár munkavállalóként. Bár engem a személyes fejlődés jobban motivál.)

Nade lássuk ezeket.

Mire készülj?

Első héten biztos fáradt leszel. Jobban mint később. Egyrészt, mert át kell állnod a más nyelven való kommunikálásra, másrészt mert sok energiát igényel tájékozódni, ügyet intézni és berendelkezni.

Rengeteg információt fogsz hallani és hidd el, sokat elfelejtesz majd. Még akkor is, ha nem olyan típus vagy. Ezért érdemes mindent leírnod és olyan embereket begyűjtened magad köré, akiket meg tudsz kérdezni, vagy akik meg tudnak erősíteni. Tipp: Mihamarabb kerülj be az osztályod/szakod Facebook csoportjába, chat csoportjába.

Az elején semminek nem tudod majd a nevét és még az is lehet, hogy el fogsz tévedni. Kis időbe telik amíg elkezdenek megmaradni a nevek és a helyek, ahova visszatalálsz. A kampuszon pedig tuti, hogy jó sokat fogsz járni kelni, mire minden szegletét felfedezed. De ezt inkább csak élvezd!

Nagyobb igényed lesz rutinokra és szokásokra, mint előtte. Csak az első pár tanítási hét után fogod úgy érezni, hogy ki tudod magadnak alakítani a napi/heti rutinodat, ahogyan neked kényelmes. Az elején minden nap ér majd új impulzus, információ, gondolat és találkozol új emberekkel, felfedezel új eseményeket, megoldási lehetőségeket… Valószínűleg ez személyfüggő, de általánosságban a rutin biztonságot ad és emiatt jobban törekszik rá az ember, ha nincs. Amolyan gyökéreresztés, hovatartozás. De ezekről mind majd később, külön cikkben írok.

Hirtelen rettenetesen szabad leszel és lassan jössz csak rá, hogy egy nagy felelősséggel jár. Még azoknak is, akik hamarabb függetlenedtek, vagy otthon előtte is önállóbbak voltak, teljesen egyedül lakni egy idegen országban nagy változás lesz. Az első pár hét, a költözés és berendezkedés, a főzés, az, hogy mindent egyedül csinálsz, hogy senki nem mondja meg, hogy mikor mit csinálj… Mind olyan, amit elképzelni el tudsz előtte, de megtapasztalni teljesen más lesz. És mivel mindenki máshogy viseli, nehéz rákészülni. 

Ezeket gyűjtöttem ma Nektek össze.

Kihagytam valamit? Írd meg kommentben akár itt, akár az FB társalgóban (http://bit.ly/martamentatarsalgo), kívácsi vagyok.

 

Az elkövetkezendő hetekben több, rövidebb cikkel készülök, úgyhogy látogass vissza hamar.

Légy jó és élvezd a nyár utolsó heteit.

 

Szép estét,

Márti